Salam sejahtera.
Ok dah lama saya tak menulis tentang pemakanan. Ada beberapa topik penting lagi yang saya nak share tentang seminar kesihatan tentang pemakanan sunnah yang saya hadiri.
Saya kupas satu-satu tentang Prinsip makanan sihat ye.
Sebenarnya prinsip pemakanan sihat amat penting kita tahu dan amalkan. Macam mana yang dipanggil Prinsip makanan sihat?
Ada beberapa kumpulan pemaknanan yang kita semua tahu.
KUMPULAN 1 = 4-8 sajian
(bijirin, oat, nasi, ubi dan bihun)
berapa banyak kita perlu ambil bagi kumpulan ini?
2 keping roti dikira sebahagi = 1 sajian
1 1/2 cawan bihun dikira sebagai = 1 sajian (1 mangkuk)
1 cawan nasi dikira sebagai = 1 sajian (2 senduk nasi)
1 cawan bijirin dikira sebagai = 1 sajian (1 mangkuk kecil)
2 biji ubu kentang dikira sebagai = 1 sajian
1 biji kuih goreng dikira sebagai = 1 sajian
1 keping roti canai dikira sebagai = 1 sajian
So macam mana nak kira sajian yang sihat?
sekiranya anda seorang yang sangat aktif (lelaki / perempuan) makannya kalori intake anda mestilah :
< 2500kcal sehari = 8 sajian bagi kumpulan 1 yang boleh anda ambil dalam satu hari
sekiranya anda seorang lelaki yang tidak aktif, makanya kalori intake anda mestilah :
<2000kcal sehari = 6 sajian bagi kumpulan 1 yang boleh anda ambil dalam satu hari
sekiranya anda seorang perempuan yang tidak aktif, makanya kalori intake anda mestilah :
<1500kcal sehari = 4 sajian bagi kumpulan 1 yang anda boleh ambil dalam satu hari.
Bagaimana nak kelasifikasikan anda seorang yang sangat aktif??
KUMPULAN 2 = sajian makanan dan buah-buahan
(letak jadual sajian buah-buahan)
1 senduk atau 1/2 cawan sayur-sayuran = 1 sajian
1 biji buah diambil 2 kali sehari = 1 sajian
** bagi penghidap kencing manis, buah-buahan perlu diambil selepas makan.
Pengambilan bagi buah-buahan :
3 ulas durian = 1 sajian
4 ulas nangka = 1 sajian
1 potong tembikai = 1 sajian
1 potong nenas = 1 sajian
1 potong betik = 1 sajian
KUMPULAN 3 = ikan ( 1 sajian sahaja )
Sebarang bentuk ikan dikira sebagai 1 sajian bagi setiap ekor (sekiranya ikan itu bersaiz sederhana) atau satu kelar yang anda ambil bersama nasi.
kenapa perlu ada ikan dalam sajian harian anda??
Pengambilan sajian kumpulan 4 berbeza bagi lelaki dan perempuan. Pengambilan ayam, daging dan telur hendaklah mengikut ukuran saiz tapak tangan bagi setiap sajian.
bagi perempuan : ayam, daging dan telur hendaklah diambil dalam = 1/2 sajian
bagi lelaki : ayam, daging dan telur hendaklah diambil dalam = 1 sajian
Bagi orang dewasa, protein tidak boleh diambil secara berlebihan kerana ia akan menambahkan beban kepada buah pinggang.
Pengambilan yang sepatutnya :
daging dengan saiz 2 kotak mancis = 1 sajian
2 biji telur = 1 sajian
2 bungkusan tempe = 1 sajian
Pengambilan kumpulan susu dan tenusu amat berbeza bagi golongan lelaki dan perempuan.
Bagi perempuan : 1 cawan susu rendah lemak (sebelum tidur bagi perempuan)
1 cawan yogurt
1 keping keju
Bagi lelaki : pengambilan yang di ambil oleh gologan perempuan perlu digandakan
2 cawan susu rendah lemak
2 cawan yogurt
2 keping keju
KUMPULAN : LEMAK, MINYAK, GULA DAN GARAM
Pengambilan bagi kumpulan makanan ini adalah perlu dikawal kerana pengambilan yang berlebihan makanan dalam kumpulan ini boleh mengakibatkan pelbagai komplikasi penyakit.
Makanan segera dan terproses seperti nugget, sosej, fish fillet, kentang goreng dan bebola daging adalah antara makanan terproses yang tidak boleh diamalkan pengambilannya terutamanya pada kanak-kanak. Ini kerana makanan segera dan terproses ini mempunyai kandungan garam yang sangat tinggi di samping bahan pengawet yang boleh memudaratkan.
Minuman berkotak atau kordiel atau bertin juga diantara minuman yang tidak boleh diamalkan pengambilannya. Ini kerana minuman-minuman berikut mengandungi kandungan perisa yang sangat tinggi serta kandungan gula yang sangat tinggi.
Seperti yang diketahui, gula adalah pengawet semulajadi bagi sesuatu makanan dan minuman segera. Disebabkan ada kehadiran gula, maka makanan dan minuman segera dan terproses ini akan tahan lebih lama berbanding makanan dan minuman yang bukan terproses.
Berikut adalah contoh minuman segera dan terproses serta kandungan gula yang terdapat di dalamnya. Rakyat Malaysia di dapati mengambil melebihi 26 sudu gula sehari dan disebabkan pengambilan gula ini yang sangat tinggi inilah penyakit obesiti semakin meningkat di kalanagan masyarakat Malaysia.
So, berapakah sukatan gula yang sepatutnya di ambil dalam sehari??
1 hari kita hanya boleh mengambil sebanyak 2 sudu teh gula sahaja.
Bagi mereka yang gemar mengambil susu pekat di dalam minuman mereka, boleh gantikan susu pekat tersebut dengan susu cair supaya sukatan gula dapat dikawal.
APA TINDAKAN ANDA BAGI MEMASTIKAN KESIHATAN ANDA TERJAGA?
1. Pastikan anda makan mengikut sukatan kelas kumpulan yang telah saya nyatakan di atas.
3. Kawal pengambilan makanan berlemak :
4. Buat pilihan makanan yang bijak :
(sumber : Puan Chin Poh Ling, Pegawai Sains Makanan, Klinik Kesihatan Kulai Besar)
0 comments:
Post a Comment