Saturday, October 29, 2016

Assalamualaikum,

Pemakanan sihat adalah salah satu penyumbang dalam peningkatkan berat badan. Seperti entri saya sebelum ini tentang diet, diet sememangnya berkait rapat dengan cara pemakanan yang kita amalkan untuk SIHAT dan bonusnya KURUS.

Kita tahu lemak adalah sumber pemakanan yang tidak sihat, namun kita sering terbabas dalam mengawal pengambilan lemak. Walaubagimanapun, mengawal pengambilan lemak adalah satu perjuangan yang konsisten dan dalam jangka masa panjang ianya akan menunjukkan hasil.




Q : Bagaimana cara untuk mengawal pemakanan berlemak??

1. Pilihlah pasta



  • pasta mengandungi kandungan lemak yang rendah dan penuh dengan karbohidrat yang mengalakkan peningkatan tenaga dalam badan, sehinggalah kita mencampurkan pasta tersebut dengan kuah sosnya yang berlemak.
  • satu hidangan pasta beserta kuah sos tomata menyumbang sebanyak 500 kalori dengan kandungan lemak yang sedikit. Namun, jika pasta tersebut di hidangkan bersama sos yang berkrim seperti sos carbonara, maka jumlah kalori akan bertambah kepada 1200 kalori dan semua kalori yang berlebihan itu datangnya dari lemak sos tersebut.
  • So, atur pemakanan anda dengan bijak. Jika makan di luar, minta pelayan mengasingkan kuah sos pasta di dalam mangkuk yang berasingan, jadi anda boleh mengawal berapa banyak sos yang ingin anda tambah bersama pasta.
2. Tahu tentang susu anda



  • susu adalah sumber penting kalsium bagi pembinaan tulang tetapi kandungan lemak dalam susu penuh krim mempunyai 22g lemak bagi setiap dua cawan susu. 
  • sebagai alternatif, anda boleh bertukar kepada 'skimmed milk' untuk pengambilan kalsium yang tetap. Setiap dua cawan 'skimmed milk' mengandungi 1g lemak.
3. Bijak memilih Snack



  • snack anda menjadi keutamaan dalam diet anda. Pastikan anda membeli biskut dalam paket yang bersaiz kecil atau sekiranya anda sukakan kek pastikan anda membeli kek dalam paket bersaiz kecil semasa anda berbelanja. (sekiranya anda penggemar biskut atau kek)
  • Selalunya biskut paket yang bersaiz besar mengandungi kandungan lemak tinggi yang pelbagai.
  • paling mudah semasa berbelanja pastikan anda memilih snack yang sihat seperti kuaci (tanpa perasa tambahan), buah kering atau 'crunchy nut bars'. Namun begitu snack yang paling baik dan sihat adalah buah-buahan segar dan sayur-sayuran segar. Sebiji apple sehari atau sebiji pisang sehari atau sebatang 'celery' sehari dapat membantu mengurangkan kadar pengambilan lemak seharian dan dapat menjaga kesihatan mulut.
4. Gunakan kaedah 'Stir-Fried'



  • 'Stir-fried' adalah cara yang paling sihat untuk menyediakan hidangan dan memerlukan kandungan lemak yang sangat sedikit.
  • apabila makanan di goreng di atas suhu yang tinggi, ia akan masak dengan lebih cepat dalam wap haba panas ia sendiri. Kaedah ini adalah kaedah terbaik yang boleh diamalkan di rumah di mana apabila kita menyediakan makanan di rumah, jumlah minyak yang digunakan dapat di kawal dan di hadkan.
5. Pilih sapuan yang rendah lemak



  • sapuan roti yang rendah lemak selalunya diperbuat daripada air sebagai gantian kepada minyak yang selalu digunakan dalam majerin - dimana selalunya ia mengandungi kandungan lemak sebanyak 40%.
  • bagi sapuan roti yang sihat dan rendah kalori perlu mempunyai kandungan lemak yang sangat sedikit iaitu sebanyak 20%.
6. Sapu Butter apabila roti bakar sejuk



  • roti bakar pada keadaan panas amat mudah menyerap lemak dari semua jenis sapuan roti. Kita selalunya menggunakan sapuan yang terlalu banyak di atas roti yang di bakar, maka sudah pasti kandungan lemak yang di serap oleh roti juga amat tinggi.
  • bagi mengurangkan kadar penyerapan lemak ke atas roti yang anda bakar, adalah dinasihatkan supaya kita menyapu sapuan butter, jem atau kacang apabila roti bakar telah sejuk. 
7. Pilih daging tanpa lemak



  • pilihlah daging di bahagian punggung atau pinggang haiwan dan pastikan lemak dibuang sebelum anda memasaknya.
  • rebus atau 'grilled' adalah lebih sihat berbanding goreng dan panggang yang memerlukan lebih banyak lemak minyak untuk memastikan ianya masak.
8. Tutup television (tv)



  • pastikan anda tidak menonton tv dalam jangka masa yang panjang semasa lapar.
  • pakar pemakanan menyatakan bahawa apabila kita menonton tv pada jangka masa yang lama akan membuatkan kita bosan, maka kita akan cuba mengatasi rasa bosan tersebut dengan memakan snack yang mengandungi kandungan lemak yang tinggi pada saiz hidangan yang lebih banyak untuk menghilangkan rasa bosan.
9. Kira budget anda



  • Semasa berbelanja pastikan anda membeli bahan keperluan makanan cukup untuk keperluan seminggu sahaja. Dengan itu, kecenderungan untuk menghabiskan makanan yang dibeli tidak kira sama ada rendah lemak atau lebihan lemak dapat dikawal.
  • Sekiranya kita berbelanja secara berlebihan, kita akan cenderung untuk menghabiskannya dalam masa seminggu. Perlu diingatkan setiap kalori yang masuk ke dalam badan akan ditukarkan kepada lemak!! Itu yang anda semua perlu elakkan.
  • Tetapkan budget perbelanjaan mingguan anda. Beli hanya yang perlu untuk keperluan dalam satu minggu sahaja!
10. Kunyah gula getah



  • Jika anda ketagih untuk memakan makanan ringan dan mengunyah makanan adalah habit sambilan yang anda lakukan sentiasa ketika anda bosan, anda boleh cuba menguyah gula getah yang tidak bergula untuk membantu ketagihan mengunyah makanan yang anda alami.

Kesimpulannya, apa yang anda makan bergantung pada apa yang anda pilih. Cara pemakanan yang sihat bukan mudah untuk capai tanpa ilmu dan panduan yang betul. Jika anda benar-benar serius dalam mengamalkan gaya hidup sihat dan masih berusaha untuk mengawal berat badan anda..
Anda boleh Whatsapp / Telegram 012-7422756 (herneyane) untuk consultasi percuma..
Saya akan bantu anda dari awal sehingga ke akhirnya dalam membentuk gaya hidup yang sihat serta bonusya KURUS!!







0 comments:

Post a Comment

Pages

about me

about me
herneyane (shaklee distributor). Powered by Blogger.

Popular Posts